Ontdek de trollen in De Schorre

Geschreven door?
De Schorre
Gepubliceerd op?
13 juni 2019

Wie de voorbije weken in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom vertoefde, merkte hoogstwaarschijnlijk al iets merkwaardigs op. Alsof er magie en mythologie mee gemoeid was, namen zeven Scandinavische trollen er hun intrek in een ‘Magisch Trollenbos’. Maar je hoeft niets te vrezen: de reuzen zien er misschien groot – tussen de vier en achttien meter hoog – en stoer uit, in het echt zijn ze lief en doen ze geen vlieg kwaad.

Op vraag van Tomorrowland en De Schorre wekte de Deense kunstenaar Thomas Dambo de trollen tot leven. Met oude pallets, gerecycleerd hout, afgebroken takken en omvergevallen bomen, maakt hij de meest wonderlijke creaties en mythische wezens die over de hele wereld opduiken.

Zeven reuzengrote trollen – sommigen druk bezig, anderen aan het uitblazen van het harde werk – wonen sinds begin juni in De Schorre, buiten de gebaande wandelpaden en verscholen in de natuur. Eén van de reuzen snijdt figuren uit een totempaal, terwijl éen van z’n grote vrienden water haalt en nog een andere een halsketting maakt. Nog een andere is bezig stenen te verzamelen en een koppel trollen rust uit op het gras, speurend naar mysterieuze wolkenfiguren in de lucht.

Niet enkel in België duiken de reuzengrote wezens op. Van Florida en Puerto Rico over Kopenhagen en Zuid-Korea: over de hele wereld kan je op zoek gaan naar gigantische trollen. Ontworpen en gebouwd door de internationaal gerenommeerde kunstenaar Thomas Dambo. De laatste vier jaar creëerde Thomas samen met zijn team meer dan 100 kunstprojecten uit gerecycleerd materiaal. Terwijl hij normaal kiest voor grote wereldsteden om zijn kunstinstallaties tentoon te stellen, reageerde hij heel erg enthousiast op de vraag van Tomorrowland en De Schorre om een Magisch Trollenbos in Boom neer te planten.

Het festival viert dit jaar z’n vijftiende verjaardag en geeft de trollen cadeau aan de buurt. Vijf jaar geleden bouwde kunstenaar Arne Quinze, op aanvraag van Tomorrowland en naar aanleiding van de tiende editie van het festival, ‘One World’, een permanente wandel -en fietsbrug met 210.000 boodschappen van mensen uit de hele wereld. Letterlijk en figuurlijk een brug tussen cultuur, natuur, muziek, kunst, de buurt en de gehele wereld.

Gerecycleerd hout

Buurtbewoners die hun achtertuin ontdekken, bezoekers die de frisse buitenlucht opsnuiven, wandelaars die genieten van een prachtig stukje natuur, sportievelingen die in De Schorre aan hun conditie werken of festivalgangers met een ticket voor Tomorrowland: ze maken allemaal kans om de trollen – die verstopt zitten tussen de bomen – tegen het lijf te lopen.

Geen enge wezens die kleine kinderen bang maken, wél superschattige metershoge creaties. Geboren uit gerecycleerd hout. De sculpturen zelf zijn namelijk gemaakt uit herwonnen materiaal als pallethout, gesloopte houten constructies, afgebroken takken en omvergevallen bomen. Materialen die zowel uit het atelier van kunstenaar Thomas komt, als hout dat gevonden werd op het domein van De Schorre. Om de trollen een lang, gezond en gelukkig leven te schenken, werd de basisconstructie wel uit nieuw en behandeld hout gemaakt. Vrijwilligers uit de buurt en leerlingen houtbewerking van de technische school PTS in Boom hielpen met de bouw.

Look-out

Diep in het bos, bouwden de trollen ook een gigantische uitkijktoren, opgetrokken uit dikke boomstammen en afgebroken takken. In die toren huist ‘The Holy Troll’ en van op de top heb je een prachtig uitzicht over De Schorre en de de verre omgeving. Bij helder weer zie je tot wel 25 kilometer ver. Zo zie je in de verte zelfs het Atomium in de hoofdstad opduiken aan de horizon.

Website
Pijl
Over De Schorre

Een put vol pit

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre ligt in het hartje van de Rupelstreek. Het is een recreatieve en groene oase in de stedelijke drukte van Antwerpen, Mechelen en Brussel. Het domein is een oude kleiput en grote delen van De Schorre waren vroeger eigendom van...

Meer info
Pijl